فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 9 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدرضا ابراهیمی* صفحات 1-24

    تعابیر و واژگان در شعر فروغ فرخزاد بازتاب آمیزه ای از تجارب شخصی و اندیشه ها و جهان بینی شاعر است. با تحلیل روانشناختی اشعار فروغ می توان عواطف و احساسات شاعر و همچنین صفات و احوال نفسانی غالب بر عصر و معاصرانش را نیز می توان شناخت. تحلیل یا نقد روانشناختی یکی از ابزارهای است که می توان ناخودآگاه فردی و جمعی جامه شاعر را در شعر او جستجو نمود. آرا و اندیشه های فیلسوف فرانسوی ژاک لاکان با استفاده از شیوه دیالکتیکی هگل و زبانشناسی فردیناند دو سوسور، بازگشتی دوباره به آرای فروید دارد یا به نحوی که تحلیل روانکاوی در همه ابعاد زندگی انسان معاصر تجلی می یابد. نظریات لاکان مرزهای روانکاوی را در نوردیده و آن را با علوم دیگر در می آمیزد. لاکان برای رسیدن به آنچه از روانکاوی میخواهد اقدام به پیریزی سه نظام یا بنیان میکند که عبارتند از: امر خیالی، امر نمادین و امر واقع. این تحقیق سعی دارد با استفاده از آرا و اندیشه های لاکان و نظریه ی زبان مبنایانه ی او درباره ی رشد روانی سوژه به تحلیل زبان، اندیشه و رسیدن به ناخودآگاه جمعی شاعر در شعر« ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد» فروغ فرخزاد بپردازد. براین اساس ابتدا سه نظام یا بنیان اندیشه ی لاکان یعنی امرخیالی، امرنمادین، امر واقع را بررسی کرده و سپس کاربردپذیری مفاهیم لاکانی در نقد ادبی را در خوانش تحلیلی از شعرمعروف «ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد» مورد نقد و بررسی قرار می گیرد. این تحقیق می کوشد تعابیر به کار رفته در شعر را از دیدگاه نقد روانکاوی لاکان تحلیل نموده و با استفاده از نقد واژگان، ایماژها و زبان شعری به ذهنیت و ناخودآگاه شاعر نزدیک تر شده و آن را نقد و بررسی نماید.

    کلیدواژگان: ژاک لاکان، فروغ فرخزاد، ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد، ساحت خیالی، ساحت نمادین، حیث واقع
  • ولی الله اسماعیل پور* صفحات 25-46

    مفهوم عشق، یکی از بن مایه های برجسته ی عرفان ایرانی – اسلامی است که گسترهی وسیعی از عرفان مکتب خسروانی و سده های بعدی را به خود اختصاص داده است. از این رو، با توجه به موضوع مقاله به این سوالات پاسخ داده شده است که 1 -آیا در حوزه ی عشق در سوانح العشاق، تمهیدات، نامه ها و لوایح، تشابهات آرائی وجود دارد؟ 2 -آیا این تشابهات به لحاظ اندیشه ای نشانگر تاثر یا تاثیرپذیری است؟ 3 -این تاثر یا تاثیر بیشتر در کدام زمینه بوده است؟ نگارنده با عنایت به حوزه ی اندیشگانی غزالی و عین القضات، مولفه های مشابه و تاثیرگذار در حوزهی عشق را بر اساس اهمیت موضوع دسته بندی و به مقایسه ی آن پرداخته است. برآیند پژوهش نشان می دهد که وجود تشابهات الفاظ، تعابیر و مضامین از یک سو و رابطه ی استاد و شاگردی بین غزالی و عین القضات از سوی دیگر، دلیل محکمی بر تاثیرات گسترده و انکار ناپذیر اندیشه ی احمد غزالی بر دستگاه فکری عین القضات همدانی است. با این توجه بخش اعظم این تاثیرات، در زمینه ی نگره ها و رویکردهای عارفانه - عاشقانه بوده است.

    کلیدواژگان: عرفان، تصوف، عشق، سوانح العشاق، احمد غزالی، عین القضات
  • محمد حجت* صفحات 47-76

    در این مقاله، تلاش شده است تا برخی آموزه های عرفانی، در دیوان شاعر برجسته سبک هندی بیدل دهلوی مورد بررسی قرار گیرد. برای نیل به این هدف، ابیاتی از دیوان شاعر،که به این تعالیم متحلی است، استخراج و آنگاه به تحلیل و توضیح هر یک مبادرت شده است. بی تردید انجام چنین پژوهشی، نشان می دهد که در دواوین شاعران سبک هندی به طور اعم و بیدل دهلوی به طور اخص، علاوه بر مواردی که تاکنون، بیشتر مورد بررسی محققان قرار گرفته است (نظیر تصویرآفرینی،خیال بندی، تمثیلات فشرده و...) مسائل مهم دیگری نیز وجود دارد، که پژوهش پیش رو، در صدد بررسی آنها ست. خاطر نشان می شود، آموزه های مورد نظر، ممکن است در اشعار بسیاری از شاعران یافت شوند؛ اما آنچه نگارنده را بر آن داشت تا به طرح چنین موضوعی در شعر بیدل مبادرت نمایند، نشان دادن این امر است که دیوان بیدل در نهایت ظرافت سرشار از آموزه های بلند عرفانی است. علاوه بر آن، در تحقیق پیش رو تلاش می شود، تا تسلط و توجه ویژه شاعر بر آن آموزه ها، به اثبات برسد؛آموزه هایی که علاوه بر آراستگی ادبی، سبب تقویت و استحکام اشعاری شده که شاعر با بهره گیری از قرآن کریم و استناد به تعالیم ارزشمند عرفانی، غرض خود را در تایید دیدگاه هایش به انجام رسانده است. بدین مناسبت، پرداختن به چنین مفاهیمی از اولویت والایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، آموزه های عرفانی، تعالیم اسلامی، بیدلدهلوی، سبک هندی
  • سیداحمد حسینی کازرونی، نعیمه متوسلی* صفحات 77-92

    در تاریخ عرفان و فرهنگ اسلامی، حلاج یکی از اسطوره هایی بود که در ذهن مردم و عاشقان حق، جاودانه شد. او یکی از شخصیت هایی است که از زمان حیاتش تاکنون، سخنان مبالغه آمیز بسیاری در رد یا قبول اندیشه هایش گفته شده و افسانه های بسیاری با واقعیت ها درهم آمیخته است؛ تا جایی که نمی توان حقایق زندگی و جایگاه واقعی اندیشه ی او را در جهان اسلام و عرفان اسلامی، شناخت و مشخص کرد. حلاج مشرب و سلوک عرفانی خاصی داشت که به نوعی سبک شخصی او بود و پس از او بسیاری از عرفا، راهش را دنبال کردند. یکی از مسائلی که حلاج نسبت به آن دید متفاوت و نگاه جانبدارانه ای داشت، مساله ی ابلیس و عصیان او بود. در بخش اول این مقاله، نگارنده کوشیده است تا دیدگاه های حلاج نسبت به شیطان طاغی را مورد بررسی قرار دهد و در بخش دوم به معرفی پیروان حلاج در اشاعه ی این اندیشه پرداخته است؛ و هدف از انجام این پژوهش، شناخت هر چه بهتر این عارف بزرگ و دیدگاه های اوست؛ و نگارنده در فرجام این مقاله به این نتیجه رسیده است که شیطان در اندیشه ی حلاج، جایگاه ویژه ای دارد و موحدی بزرگ و البته استاد یکتاپرستان عالم است.

    کلیدواژگان: حلاج، ابلیس، شیطان، عرفان، عصیان
  • حسن سرباز*، عبدالله رسول نژاد صفحات 93-106

    حلول و اتحاد از جمله موضوعات بحث برانگیز در عرفان و تصوف اسلامی هستند که بیشتر علما و عرفای اسلامی آن ها را مردود و مخالف شریعت و طریقت دانسته اند، ولی با وجود این، سخنانی از برخی عرفا نقل شده است که ظاهر آن ها بر حلول و اتحاد دلالت میکند و پژوهشگران صوفی مسلک یا در صحت انتساب آن ها به عرفا تردید کرده و یا آن ها را طوری تفسیر و تاویل کردهاند که به حلول و اتحاد منتهی نشود. امام محمد غزالی یکی از اندیشمندان پر تلاش و تاثیرگذار در زمینه ی عرفان و تصوف اسلامی است که با وجود مخالفت شدید با عقیده حلول و اتحاد، به تاویل و توجیه سخنان بزرگان صوفیه پرداخته است و همین امر باعث شده است که به تناقض گویی در این زمینه متهم شود. در این پژوهش تلاش شده است که با روش توصیفی- تحلیلی و ضمن اشاره به دیدگاه های عرفانی امام غزالی، مساله ی حلول و اتحاد و چگونگی تفسیر و تاویل سخنان برخی از صوفیه از دیدگاه ایشان مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: غزالی، عرفان، تصوف، حلول، اتحاد
  • مهدی شریفیان، بهزاد اتونی* صفحات 107-130

    یکی از بحث های مهم «دبستان نقد اسطوره شناختی ژرفا» که جایگاهی ویژه در این دبستان (= مکتب) دارد، موضوع «کهن نمونه»ها است. کهن نمونه ها، آن بسته های روانی درون ناخودآگاهی همگانی است، که همه ی ویژگی های روانی انسان را از دورهی باستان تا اکنون، چونان مردهریگی به ما رسانیده است. یکی از این کهن نمونه ها، که نقشی اساسی در اسطوره ها و حماسه ها دارد و تا به حال به صورت گسترده و فراگیر مورد بررسی قرار نگرفته، کهن نمونهی «آب» است. نگارنده در این جستار، بر آن شده است که پس از ذکر مقدمهای در زمینهی کهن نمونه و ناخودآگاهی جمعی، کارکردهای مهم کهن نمونه ی «آب» را در اسطوره و حماسه به فراخی مورد بررسی و پژوهش قرار دهد. از جمله ی این کارکردها، نقش «آب» در آفرینش جهان از دیدگاه ملل گوناگون، گذر قهرمان اسطورهای از آب و تجدید تولد وی، جاودانگی و یا روئینتنی به واسطه ی آب، تطهیر معنوی انسان و اجسام به میانجی آب، و پیوند آب و مار در اسطوره ها است. در پایان نیز با تکیه بر این کهن نمونه، رمزگشایی ای نو و بی پیشینه در زمینهی نقش درفش رستم که به سان و سیمای اژدهاست، به انجام خواهد رسید.

    کلیدواژگان: کهن نمونه، ناخودآگاه جمعی، آب
  • عباس گنجعلی، سکینه صارمی گروی* صفحات 131-150

    رمانتیسم زمانی شروع شد که نویسندگانی خوش قریحه و جسور طرز بیان جدیدی برای بیان احساسات خود ابداع کردند. این جریان در حقیقت، نوعی واکنش در برابر مکتب کلاسیسم بود. از مهم ترین اصول این مکتب، آزادی، طبیعت گرایی، احساس و هیجان (نظیر حزن و اندوه، عشق، انزوا و کناره گیری از اجتماع، یاد مرگ)، سفر تاریخی، جغرافیایی و... را میتوان نام برد. بدر شاکر سیاب، از پیشگامان شعر معاصر عربی، شاعری خوش ذوق و نوآور است که اصول مکتب رمانتیسم از جمله طبیعت گرایی، سفر تاریخی و...در اشعارش به خوبی نمایان است. قیصر امین پور- از شاعران معاصر و توانای ادبیات فارسی- شاعری است که بازتاب احساسات و عواطف، به خوبی در شعرش نمایان است؛ گر چه سهم درد و اندوه در این میان بیشتر است، تا جایی که به این نام (شاعر درد و اندوه) ملقب گشته است. پژوهش حاضر کوششی تطبیقی است در بازیابی نحوه ی به کارگیری اصول و مبانی مکتب رمانتیسم و بیان وجوه تفاوت و تشابه آن در آثار بدر شاکر سیاب و قیصر امین پور.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، مولفه، رمانتیسم، بدر شاکر سیاب، قیصرامین پور
  • ناصر نیکوبخت، غلامحسین غلامحسین زاده، فاطمه رنجبران* صفحات 151-176

    سره نویسی گرایشی است که به زدودن عناصر بیگانه از زبان تاکید دارد و بیشتر هم در نثر نمود پیدا میکند. این نگرش فرهنگی و سیاسی پس از انقلاب مشروطه در عصر پهلوی اول (1314-1320) به اوج خود رسید. مهم ترین عامل اوج گیریی آن، تاکید بر شکوه و عظمت ایران باستان، وطن خواهی و علاقهی بعضا افراطی به زبان فارسی بود که به زدودن عناصر زبانی بیگانه به ویژه زبان عربی منجر شد. در این جستار به علل رواج و تشدید این شیوه ی نگارش در دوران معاصر - که از دوره ی مشروطه به این سو را شامل می شود- پرداخته شده و سپس مهم ترین پیامدهای آن در برنامه ریزی های زبانی و تشکیل فرهنگستان های متعدد در راستای نیل بدین مقصود و به سامان کردن اوضاع زبان بررسی شده است. به علاوه میزان فعالیت فرهنگستان های سه گانه -که تحت نظر دولت بودند- توفیق آنها در واژه سازی به منظور پیرایش زبان و گاه سره گرایی بررسی و تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: سره گرایی، ملی گرایی، فرهنگستان ایران، فرهنگستان زبان، فرهنگستان زبان و ادب فارسی، واژه سازی
|
  • Seyed Reza Ebrahimi* Pages 1-24

    Interpretation  of  lexicons  in  ForoughFarrokhzad's  poetry  reflects poet's personal experiences and worldview. Psychoanalysis criticism is maybe the best way to study dominant sensual traits and emotions of the poet and his contemporaries. Also, it can help the critic to study individual and collective unconsciousness of contemporary generation of poet's time. Jacques Marie ÉmileLacan, French psychoanalyst and psychiatrist whose interdisciplinary work influenced by Hegel's dialectic and Ferdinand de Saussure linguistics, was as a self-proclaimed Freudian. His ideas went beyond the boundaries of psychoanalysis in a way that turn it to an interdisciplinary discipline mixed with other sciences. Lacan's first official contribution to psychoanalysis was the mirror stage which was later followed and at the same time developed based on three orders including the imaginary, the symbolic and the real. This paper aims at studying ForughFarrokhzad's famous poem "Let Us Believe in the Beginning of the Cold   Season   "   through   the   lens   of   Lacan's   ideas   regarding   the unconscious, which is structured like a Language, as well as psychological development of the subject. The paper tries to study the subjectivity based on the language, thought and lexicons disclosing unconscious mind of the subject of the poem. Employing Lacan's ideas including three orders, Other/other, trauma of the real and Lack, the paper reads lexicons, images, language and the unconscious mind of the subject and poet in her famous poem from a work with the same name: "Let Us Believe in the Beginning of the Cold Season."

    Keywords: Jacques Lacan, ForughFarrokhzad, &quot, Let Us Believe in the Beginning of the Cold Season&quot, the Imaginary order, the symbolic order, the real order
  • Valiollah Esmailpour* Pages 25-46

    Love  (amour)  is  one  ofthe  prominent  concepts  of  Iranian-Islamic mysticism which is used widely in Khosravani and later centuries’ mysticism schools. Therefore, according to the subject, three questions have been answered in this article: First, are there any similarities between Savaneh al-oshshagh, Tamhidat, Nameha and Lavayeh in term of love? Second, are these similarities in terms of the notion, indicating impression or influence of these two mystics on each other? Third, which part of this impression or influence is considered as the most? This paper has tried to classify and compare and contrast components of love (amour) from Ahmad Ghazzali and Eyn al-GhozzatHamedani’s point of view. The research result shows that similarities between words, terms and concepts on the one hand and the teacher and student relationship between Ahmad Ghazzali and Eyn al-GhozzatHamedani on the other hand, is the chief reason for the wide and undeniable influence of Ahmad Ghazali’s point of view   on   Eyn   al-GhozzatHamedani.   Hence,   the   majority   of   these influences are in the field of mystical-amorous styles and approaches.

    Keywords: mysticism, Sufism, Love (Amour), Savaneh al- Oshshagh, Ahmad Ghazzali, Eyn al-GhozzatHamedani
  • Mohammed Hojjat* Pages 47-76

    The present article aims at discussing some mystic doctrines in the collection of the prominent poet named Bidel-E-Dehlavi. To do so, evidences of the mentioned doctrines are found and analyzed in some verses of Bidel written in Hindi style. Some certain significant principles which have been often neglected compared with those oft-discussed elements such as imagism, condensed allegories and etc. The mystic elements might be found in the works of many poets, but the matter of interest for the author of the present article is the delicacy with which Dehlavi has treated those doctrines. Moreover, an attempt is made to show the proficiency of the poet over the mystic elements, which has added to the poetry’s stability besides its literary aesthesis. The significance of this study is that Mystic Doctrines in Bidel-E- Dehlavi’spoetry has reference to Holly Quran.

    Keywords: Holly Quran, Mystic Doctrines, Islamic instructions, Bidel- E-Dehlavi, Hindi style
  • Seyed Ahmad Hosseinikazerooni, Naeimeh Motevasseli * Pages 77-92

    In the history of Islamic notion and theosophy, Mansour Hallaj is one of the myths who last forever in the mind of people and his lovers. He is one of the characters in Persian Literature who has been known for a lot of exaggerative speeches and acceptance and rejection of his thoughts has always been the base for heated debates. In Islam religion and Islamic theosophy, there have been lots of fables combined with realities so far as it is so difficult to distinguish between the reality of his life and the real position of his thoughts. Hallaj had a theosophical way of life which was his personal style of living. Many theosophists followed and admired his theosophical way of life. One of the issues which were set as a challenge by Hallaj is his concepts towards Satan and his disobedience. In the first part of this paper, the authors have tried to investigate the viewpoints of Hallaj about devil and in the second part; his followers and proponents will be identified. This paper aims at studying Hallaj and his viewpoints about Satan who he had considered as the master and figure for the world’s monotheist.

    Keywords: Hallaj, Devil, Satan, knowledge, Sin
  • Hasan Sarbaz *, Abdollah Rasoolnejad Pages 93-106

    "Incarnation and Unification" are two of the controversial issues in Islamic  mysticism  and  Sufism  which  have  been  condemned  by  the majority of Islamic scholars and mystics. According to these scholars, it is against Sharia'ah and Tariqa (Sharia'ah and Sufi order); however, some statements have been quoted from a few of Sufis which seemingly denote incarnation  and  unification.  The  researchers  with  mystical  order  have either been uncertain on the appropriateness to attribution to Sufis, or have interpreted them in way which will lead to incarnation and unification. Imam Mohammad Ghazali is one of the hardworking and influential intellectuals  in  the  field  of  Islamic  mysticism  and  Sufism.Although Ghazali was seriously against the idea of incarnation and unification, he has  engaged  himself  in  interpreting  and  justifying  the  Great  men  of Sufism. This actual fact ended to accusing him of contradicting (inconsistency) in this respect. In this study, effort has been made to investigate the issue of incarnation and unification. This paper also investigates the ways of interpreting and commenting on the statements of some of the Great men of Sufism utilizing descriptive-analytical method shedding some light on the views of Imam Mohammad Ghazali.

    Keywords: Ghazali, mysticism, Sufism, Incarnation, Unification
  • Mehdi Sharifian, Behzad Atooni * Pages 107-130

    One  the  important  discussion  of  mythological  criticism  school  is “archetypes”. The archetypes are mental package that give us the all of the human’s mental features since ancient age up to now. The one of these archetypes that has not already explored extensively is the “water”.This paper has attempted to investigate archetypes and collective unconscious, as well as functions of “water” archetype in myth and mythical epic. Among   these   functions   the   followings   are   considered   the   most considerable in epic: creation of world by “water”, passing mythical hero from water and his birthday, immortality and getting life shield against death by water, cleaning of spiritual of human and objects by water and tie of water and snake in myth. Finally, applying the mythological approach the paper investigates an archetype in Persian epic, Rostam’s Flag, which is similar to dragon.

    Keywords: Archetype, Collective Unconscious, water
  • Abbas Ganj, Ali, Sakineh Saremi * Pages 131-150

    Romantic  Movement  reacted  against  the  restraintNew  Classicism literature  originated  when  gifted  and  courageous  writers  invented  new ways to express their feelings The main principles of this school were freedom,bond to nature, free expression of emotion and excitement (such as grief, love, solitude and remind of death), travel in time and journey to name a few. SyabBadr Shakeris one of the pioneers of modern romantic Arabic poetry whose poems touch the romantic elements like naturalism and historical travel. On the other hand, QeysarAminpour, who is a giftedcontemporary Persian poet, is a talented poet in expressing the feelings and emotions in his poetry.Since the motif in his texts is mostly expressing the pain and agony, he is considered as a poet of recalling the pains,andhe dubbed the namethe poets of pain and grief. This paper tries to study the principle of romanticism used by the both poets and also, compare and contrast the methodologies used in stating the romantic elements in Badr Shaker Syab and QeysarAminpourtexts.

    Keywords: comparative literature, elements, romanticism, Badr Shaker Syab, QeysarAminpour
  • Naser Nikoubakht, Gholamhosean Gholamhoseinzadeh, Fatemeh Ranjbaran * Pages 151-176

    Pure  writing  is  a  tendency  that  its  focal  point  rests  in  language purification of foreign elements and it could be mostly seen into prose. This cultural and political tendency has flourished after the constitutional revolution over the first Pahlavi era (1314-1320). Emphasis on the past glory of ancient Iran, nationalism and language-driven concerns were among  determinants  arisen  the  approach  and  made  Farsi  purified  of Arabic. This paper investigates the popularity and application of this writing style over recent centuries-constitutional period afterwards. Then, the most significant consequence in language planning and Academy formation has been investigated. Moreover, the study has analyzed triple Academies- monitored   by   government,   their   word-building   achievement   and pure-idealism, all aimed at language purification.

    Keywords: Pure integration, Nationalism, Iranian Academy, Language academy, Academy of Persian language, literature, Word building